Çocuklarda kabızlık ile nasıl baş edilir?
Kabızlık, bebekler ve çocuklar arasında yaygın bir durumdur1. Vücutları geliştikçe, kabızlığı tetikleyebilecek birkaç kritik dönemden geçerler: Katı yiyeceklerle tanışma, tuvalet eğitimi ve okula başlama.
Çocukluk kabızlığı, seyrek, sert gaita (dışkı) ve iç çamaşırında istemsiz gaita (dışkı) kaybı ile tanınır. Sıklıkla karın ağrısı ile ilişkilendirilen; çocuk ve aile için sıkıntıya neden olabilen bir durumdur2.
Bölüme geç:
Okuma süresi 9 dakika
Bebekler ve çocuklar neden kabızlık yaşar?
Pediatrik kabızlık söz konusu olduğunda, her şey kabızlığın semptomlarının tespit edilmesine dayanır.
İyi haber şu ki, kabızlıktan etkilenen çocukların %90 ila 95'inde endişelenmek için bir neden yoktur çünkü olguların büyük çoğunluğunda bu tür "fonksiyonel" kabızlığa neden olacak bir mekanizma veya organik hastalık bulunmamaktadır.
Bebekler
- Günde en az dört adet yumuşak, taneli, sarı akıntı normal kabul edilir. Emzirilen bebekler, formül sütle beslenenlere göre daha fazla bağırsak hareketine sahiptir.
- Sütten kesmenin başlamasıyla birlikte dışkılama sıklığı azalabilir, ancak gaita (dışkı) yumuşak kalır.
- Bir yaşından sonra bebeklerin çoğu günde bir veya iki kez yumuşak ama biçimli gaita üretir.
Çocuklar
Çocuklar, okula başlamak veya evdeki sorunlar gibi konular hakkında endişeli olduklarında kabız olabilirler. Başka bir neden, lif açısından yeterince zengin olmayan bir diyet olabilir. Bazı çocuklar, gerçekten gitme isteği duysalar bile tuvalete gitmekten kaçınırlar. Çocuklarda sıklıkla kullanılan demir eksikliği ilaçları da kabızlığa neden olabilir.
Kabızlık belirtilerini tespit etmek
Çocukların tuvalet alışkanlıkları farklı olabilir. Çocuklar her gün dışkılama yapmazlarsa bu mutlaka kabız oldukları anlamına gelmez. Bazı çocuklar günde üç kez dışkılama yaparken, diğerleri 1-2 günde bir kez dışkılama yapabilir. Ancak, çocuğunuzun normalden daha az dışkılama yaptığını, tuvalete gitme konusunda zorluk veya ağrı yaşadığını, iç çamaşırında gaita (dışkı) lekeleri veya tuvalet kağıdında biraz kan görüldüğünü fark ederseniz, bunlar açık belirtiler olabilir3.
Aşağıdaki durumlarda çocuklar kabız olabilir4:
Haftada üçten az bağırsak hareketi
Bağırsak hareketinde sorun
Sert, kuru ve alışılmadık derecede büyük gaita (dışkı)
Çocuğunuzun gaita kıvamı sertse ve sık sık kaka yapmakta zorlanıyorsa, gaita geçerken ağrı çekiyorsa ve hatta bağırsak hareketlerini durduruyorsa, çocuk doktorunuza danışmanızı öneririz4,5.
Rahatsızlığa ne sebep olabilir?
Çoğu zaman, çocuklarda fonksiyonel kabızlık, rahatsız edici dışkılamadan (tuvalet eğitimi, rutin veya diyetteki değişiklikler, stresli olaylar, araya giren hastalıklar, tuvaletlerin olmaması veya çocuğun dışkılamayı ertelemesi vb.)6 kaçınmak isteyen bir çocuğun istemli olarak gaitayı (dışkısını) tutmasıyla sonuçlanan ağrılı bağırsak hareketlerinden kaynaklanır.
Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?
Bir çocukta kabızlık teşhis edildikten sonra (bir çocuk doktorunun yardımıyla), kendilerini daha iyi hissetmeleri ve faydalı alışkanlıklar geliştirmeleri için atabilecekleri birkaç adım vardır. Çocuklar yetişkinleri taklit etme eğilimindedir. Doğru örnek ve alışkanlıkları belirlemek, onların ve sizin diyetleriniz üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahip olabilir.
Dulcosoft® Çözüm Yelpazesi
Çocuğunuza kabızlık için herhangi bir reçetesiz ilaç vermeden önce doktorla konuşun4.
Kabızlık durumlarında, makrogol gibi bazı aktif madde bazlı laksatifleri kullanabilirsiniz.
Dulcosoft®, kabızlığın rahat bir şekilde giderilmesi için bedeninizle uyumlu çalışır. Kabızlık ve düzensizliği nazik ve etkili bir şekilde giderir9.
Kabızlık hakkında daha fazla bilgi edinin
Burada kabızlıkla ilgili en sık sorulan bazı soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Kabızlıktan nasıl kurtulacağınız ve düzeni nasıl koruyacağınız konusunda size rehberlik ediyoruz.
1. Müller-Lissner SA, Kamm MA, Scarpignato C, Wald A. Myths and misconceptions about chronic constipation. Am J Gastroenterol. 2005 Jan;100(1):232-42.
2. Benninga MA, Candy DC, Taminiau JA. New treatment options in childhood constipation? J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2005 Sep;41 Suppl 1:S56-7.
3. Loening-Baucke V. Chronic constipation in children. Gastroenterology. 1993 Nov;105(5):1557-64.
4. Murren-Boezem, J. Constipation (KidsHealth). Department of Nemours Childrens Urgent Care. 2018. https://kidshealth.org/en/parents/constipation.html
5. Loening-Baucke V. Prevalence, symptoms and outcome of constipation in infants and toddlers. J Pediatr. 2005 Mar;146(3):359-63.
6. Gordon M, MacDonald JK, Parker CE, Akobeng AK, Thomas AG. Osmotic and stimulant laxatives for the management of childhood constipation. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Aug 17;2016(8):CD009118.
7. Carroccio A, Iacono G. Review article: Chronic constipation and food hypersensitivity--an intriguing relationship. Aliment Pharmacol Ther. 2006 Nov 1;24(9):1295-304.
8. Constipation Guideline Committee of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Evaluation and treatment of constipation in infants and children: recommendations of the North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2006 Sep;43(3):e1-13. doi: 10.1097/01.mpg.0000233159.97667.c3. PMID: 16954945.
9. Dulcosoft® Oral Solüsyon Makrogol 4000 Kullanım Kılavuzu Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2021