Daha huzurlu bir hamilelik için daha az kabızlık

Hamilelik, kadın vücudu için oldukça zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönem birçok yeni duyguyu beraberinde getirebilir ve sindirim sisteminizde rahatsızlık hissi de bunlardan biri olabilir. Vücudunuz zaten birçok şeyle uğraştığı için kabızlık stresi bir ek olmamalıdır. İşte kendinizi daha iyi hissetmeniz için birkaç ipucu:

Hamilelik sindirim sisteminizi nasıl etkiliyor?

Hamile kadınlar için, kabızlık çok yaygın bir durumdur. En azından hamilelik sürecinin bir noktasında tüm hamile kadınların yarısından fazlasını etkiler ve hamilelik öncesi zaten kabızlığa eğilimli olan kadınlarda daha fazla sorun yaratabilir1,2. Bu rahatsızlık, hamilelik sırasında ve hatta hamilelik sonrasında da çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. İşte neden rahatsızlık hissettiğinize dair birkaç açıklama:

Hormonal değişiklikler

Hamilelik sırasında vücut genişliyor, gelişiyor ve artan miktarda hormon üretiyor. Hamilelik sırasında yükselen progesteron seviyeleri ve azalan motilin hormonu seviyeleri, bağırsak geçiş süresinin uzamasına ve bağırsaklardan su emiliminin artmasına neden olur. Bu durum gaitanın (dışkının) kurumasına ve sertleşmesine yol açar, bu da bağırsak hareketlerini zorlaştırır. Bu etkiler, bağırsak geçişini yavaşlatmada rol oynar2,3.

Fiziksel değişiklikler

Hamileliğin sonlarına doğru, uterusun genişlemesi bağırsaklara artan bir baskı yapabilir. Bunun sonucunda, sindirimin işlenmesi için bağırsakların daha fazla zamana ihtiyacı olabilir ve bu da kabızlıkla ilişkili rahatsızlığa neden olabilir. Bu dönemde kadınlar karın ağrısı veya rahatsızlık, zor ve seyrek bağırsak hareketleri ve sert gaitanın (dışkının) geçişi gibi belirtilerle karşılaşabilirler. Bunlar tipik kabızlık belirtileridir.

Diyet değişiklikleri

İster hamile olun ister hamile kalmayı planlıyor olun, sağlıklı ve dengeli bir beslenme kendiniz ve gelecekteki çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Beslenme söz konusu olduğunda, birçok kadın hamile kaldıklarında alışkanlıklarını değiştiriyor, sigarayı bırakıyor ve alkol tüketimine ara veriyor. Bununla birlikte, süt ürünleri veya kırmızı et dahil olmak üzere bazı yiyecekler kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Çoğu zaman, sağlık uzmanları, kendi başlarına kabızlığı teşvik eden demir ve kalsiyum da dahil olmak üzere doğum öncesi vitaminler ve takviyeleri reçete eder2. Beslenme alışkanlıklarınızdaki bir değişiklikten kaynaklanabilecek kabızlık belirtileriniz varsa, doktorunuza danışmalısınız.

Hamileliğin vücudum üzerindeki etkisi nedir?

Hamilelik, bir kadının vücudunda hormonal değişiklikler ve büyüyen bir rahim dahil olmak üzere pek çok değişikliği beraberinde getirir, bu nedenle hamileliğin sonraki aşamalarında alt bağırsağa baskı yapar. Kabızlık, hamileliğin vücudunuzda neden olduğu bu değişikliklerin çok yaygın bir sonucudur. İşte birkaç tetikleyici ve etkileri:

İşleri hızlandırmak için birkaç öneri

Bir sır yok: Kendinizi daha iyi hissetmek için ilk adım, günlük yaşamınızda bazı şeyleri değiştirmektir. Ama endişelenmeyin! Alışkanlıklarınızı birdenbire değiştirmeniz gerekmez; adım adım, yaptığınız küçük değişikliklere vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. 

Dulcosoft® Çözüm Yelpazesi

Kabızlık durumlarında, makrogol gibi bazı aktif madde bazlı laksatifleri kullanabilirsiniz.  

Dulcosoft®, kabızlığın rahat bir şekilde giderilmesi için bedeninizle uyumlu çalışır. Kabızlık ve düzensizliği nazik ve etkili bir şekilde giderir4.


Haberdar olun

Kabızlık belirtileri son derece rahatsız edici ve kalıcı olabilir. Bu dönemlerin ne kadar sinir bozucu ve stresli olabileceğini bildiğimiz için kabızlığın nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini belirlemeye yardımcı olabiliriz.