Stresli zamanlarda kabız mı oluyorsunuz?
Bu tamamen normal! Hayatlarımız her zamankinden daha aktif ve stresli olabilir. Gündelik hayatımızdaki alışkanlıklarımız, sindirim sistemimiz de dahil olmak üzere vücut fonksiyonlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Özellikle yoğun bir yaşam tarzından çok uzun süre bunaldığımızda kendimizi stresli hissedebiliriz. Bu durum, yorulduğunuzda veya çok fazla sorumluluğunuz olduğunda vücudunuz üzerinde net bir etki yaratabilir. Vücudumuz genellikle bize sinyaller gönderir ve bu sinyalleri karnımız aracılığı ile iletebilir. Bu durumun sonunda kabız olabilirsiniz.
Bölüme geç:
Okuma süresi 9 dakika
Stres vücudunuzu nasıl etkileyebilir?
İş yerinde stres
Birçoğumuz zamanımızın büyük bir kısmını çalışarak geçiriyoruz. Bu zaman zaman oldukça stresli olabilir ve karın sağlığını etkileyebilir. Stresli durumlarda vücut belirli stres hormonları salgılar, bu da “savaş veya kaç” tepkisinde rol oynar. Bu tepki vücudun bağırsaklardan kalp, akciğerler ve beyin gibi hayati organlara kan akışını yönlendirmesine neden olur. Sonuç olarak, bağırsak hareketleri yavaşlar ve kabızlık ortaya çıkabilir5,2.
Yaşam tarzı sorunları
Kişisel ilişkilerle ilgili sorunlu durumlar, duygusal stres nedeniyle kabızlığın başlatılması da dahil olmak üzere bazen vücudunuzun tepki vermesine neden olabilir3. İster işte stres yaşıyor olun, ister zorlu bir kişisel dönemden geçiyor olun, bunların tümü sindirim sisteminizi büyük ölçüde etkileyebilir6.
Kaygı duyguları
Anksiyete ve depresyonun kabızlık gibi fonksiyonel mide-bağırsak bozukluklarıyla bağlantılı olduğu gösterilmiştir. Duygusal stres gibi faktörler bağırsak ağrısını şiddetlendirebilir ve bağırsak alışkanlıkları üzerinde kabızlığa neden olabilir2. Anksiyete veya depresyon belirtileri ortaya çıkarsa, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Rahatsız uyku
Vücutta dinlenme olmadığında, reaksiyonu karnınızda hissedilebilir şişkinlik, tıkanıklık veya sadece genel bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bunlar, kabızlık da dahil olmak üzere, bağırsak fonksiyonları üzerinde rahatsız edici veya uyku eksikliğinin sebep olabileceği tipik yan etkilerdir7. Vücudunuzun sağlıklı rutinini sürdürmek için zaman zaman kaynaklara ihtiyacı olduğunu unutmayın!
Stres kabızlığı nasıl tetikler?
Bilim, stres ve anksiyete bozuklukları ile kabızlık arasında güçlü bir bağlantı göstermiş olsa da, nedensel bir bağlantı doğrulanmamıştır1. Ancak stres hormonlarının vücut üzerindeki etkileri kabızlığa neden olabilir2. Ayrıca, bir kişi stres altındayken sağlıksız bir diyet benimseme, daha az egzersiz yapma veya uyku alamama eğilimindedir. Bu faktörler kabızlığa yol açabilir.
İşleri hızlandırmak için birkaç öneri
Aşırı yüksek stres ve bununla birlikte gelen baskı, vücudunuz için gerçek bir zorluk olabilir ve sindirim sisteminizi de etkileyebilir. Sırrı yok: günlük hayatınızda bazı şeyleri değiştirmeniz gerekebilir. Adım adım, yaptığınız değişikliklere vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Stresi azaltarak, vücudunuzda daha rahat hissetmenize izin verecek ve gün boyunca zihninizi boşaltacaksınız!
Dulcosoft® Çözüm Yelpazesi
Kabızlık durumlarında, makrogol gibi bazı aktif madde bazlı laksatifleri kullanabilirsiniz.
Dulcosoft®, kabızlığın rahat bir şekilde giderilmesi için bedeninizle uyumlu çalışır. Kabızlık ve düzensizliği nazik ve etkili bir şekilde giderir8.
Haberdar olun
Kabızlık belirtileri son derece rahatsız edici ve kalıcı olabilir. Bu dönemlerin ne kadar sinir bozucu ve stresli olabileceğini bildiğimiz için kabızlığın nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini belirlemeye yardımcı olabiliriz.
1. Jessurun JG, van Harten PN, Egberts TC, Pijl YJ, Wilting I, Tenback DE. The Relation between Psychiatric Diagnoses and Constipation in Hospitalized Patients: A Cross-Sectional Study. Psychiatry J. 2016;2016:2459693.
2. Chang YM, El-Zaatari M, Kao JY. Does stress induce bowel dysfunction?. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;8(6):583-585. doi:10.1586/17474124.2014.911659
3. Mindsethealth - Anxiety and Constipation - Can Stress Cause Constipation? 2019 https://www.mindsethealth.com/matter/anxiety-and-constipation
4. Duboc H, Coffin B, Siproudhis L. Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility: An Overview of Underlying Mechanisms and Associated Pathologies. J Clin Gastroenterol. 2020 May/Jun;54(5):405-414
5. Nall R. How is stress linked with constipation? 2019. MNT (Medical news today). https://www.medicalnewstoday.com/articles/326970
6. Soares RL. Irritable bowel syndrome: a clinical review. World J Gastroenterol. 2014 Sep 14;20(34):12144-60. http://dx.doi.org/10.3748/wjg.v20.i34.12144
7. Gwee KA. Disturbed sleep and disturbed bowel functions: implications for constipation in healthy individuals. J Neurogastroenterol Motil. 2011;17(2):108-109.
8. Dulcosoft® Oral Solüsyon Makrogol 4000 Kullanım Kılavuzu Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2021.