Kabızlığa neden olabilecek günlük alışkanlıklar nelerdir?

Günlük yaşam alışkanlıklarımız, sindirim sistemimiz de dahil olmak üzere vücut fonksiyonlarımız üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Hafife alınması pek de mümkün değildir. Evet, bazen yaşam tarzımız oldukça yoğun olabilir. Bu zamanlarda kendimizi stresli hissedebilir, her zaman doğru beslenemeyebilir veya düzenli egzersizi unutabiliriz. Ancak aşırıya kaçtığında, vücudumuz günlük alışkanlıklarımızın biraz değişmesi gerekebileceğini bize bildirmek için sinyaller gönderir. Bununla ilgili iyi olan şey, günlük alışkanlıklarımız üzerinde kontrol sahibi olabilmemizdir.

Günlük yaşamınızda tipik kabızlık faktörleri nelerdir?

Neden kabızlık belirtileri yaşadığınızı anlamayı başardığınızda, buna göre hareket edebileceksiniz. Öyleyse, yaşam tarzınızın vücudunuzdaki rahatsızlığı nasıl tetikleyebileceğini görelim.

Yetersiz beslenme

Beslenme rutininiz huzurlu bir bağırsak rutinine sahip olmakta doğrudan bir etkiye sahiptir. Sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekleri yeterince tüketmemek kabızlığa neden olabilir. Çok fazla yağlı et, hazır yiyecek1, süt ürünleri ve yumurta ya da zengin tatlılar ve şekerlemeler yemek kabızlığa neden olabilir.

Stresli dönemler

Stres, kabızlığı tetiklemek de dahil olmak üzere vücudumuzu çeşitli şekillerde etkiliyor. İster iş yerinde stres yaşıyor olun, ister teslim tarihlerine karşı mücadele ediyor olun veya kişisel olarak zorlu bir dönemden geçiyor olun, bunların tümü sindirim sisteminizi büyük ölçüde etkileyebilir. Duygusal stres gibi faktörler ağrıyı şiddetlendirebilir ve kabızlığa neden olabilir2.

Aktivite eksikliği

Vücudunuzu hareket ettirmek, içerideki sistemleri aktif tutmak için önemlidir, aksi takdirde kabız olabilirsiniz. Ailenizle ilgilenirken, yoğun bir işiniz varken, evde sıkışıp kalırsanız aktif kalmak zorlaşabilir. Özellikle hastalık nedeniyle ya da ameliyat sonrası uzun süre yatakta kalma kabızlığa neden olabilir. 

Yaşam tarzınız vücudunuzu nasıl etkiler ve kabızlığa nasıl neden olur?

Kabızlık belirtileri, vücudunuzun tam olarak çalışması için bazı unsurların eksik olduğunun bir işareti olabilir. İşte yetersiz beslenme veya yaşam tarzının bedensel etkileri:

İşleri hızlandırmak için birkaç öneri

Bir sır yok: Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için ilk adım, günlük yaşamınızda birkaç şeyi değiştirmektir. Ama endişelenmeyin! Alışkanlıklarınızı bir anda değiştirmenize gerek yok. Adım adım, vücudunuzun yaptığınız birkaç değişikliğe nasıl tepki verdiğini görün.

Sıkça Sorulan Sorular

Kabızlıktan bahsetmeye başladığınızda, aynı sorular sıklıkla ortaya çıkacaktır.

  • Stres ve diğer psikolojik tetikleyiciler gibi yaşam tarzı faktörleri, kabızlığın başlamasından sorumlu olabilir. Bilimsel çalışmalar, stres bozukluklarının ve kabızlığın sıklıkla ortaya çıktığını göstermiştir. Çalışmalar, kaygısı (rahatsızlık veya endişe hissi) olan hastalarda kolondan daha yavaş bir motilite oranı (yiyecek geçiş hızı) göstermektedir. Ancak önce kaygının ortaya çıkıp kabızlığa mı neden olduğu yoksa bunun tersinin mi olduğu bilinmemektedir. Stres ve kabızlık arasındaki bağlantıyı açıklamak için ortaya atılan bir teori, enterik sinir sistemi ve bağırsak-beyin aksını içerir6

    Bu enterik sinir sistemi (ENS) veya "ikinci beyin", sindirim sistemini kaplayan sinirleri tanımlar. Milyonlarca nörondan oluşan bu sinirler besinlerin sindirimini kontrol eder. Stres ve kaygı durumlarında, ENS-beyin bağlantısının bozulması, gastrointestinal sistem yoluyla motiliteyi (yiyeceğin geçiş hızı) azaltarak kabızlığa yol açar. Bu, bağırsağı beyne bağlayan "bağırsak-beyin aksı"ndaki bir arızayı temsil eder7

    Bağırsak-beyin aksındaki bu sistemlerdeki bozulmaların stres ve kaygıda meydana geldiği düşünülmektedir. Örneğin kaygı, düz kasın işlevini kısıtlayarak kabızlığa neden olabilir. Alternatif olarak, iyi başa çıkılamayan stresler "içselleştirilebilir" ve bağırsak-beyin sinyallemesinde değişikliklere yol açabilir. Bu örnekler stres ve kaygının besinlerin sindirim sisteminden geçiş hızını nasıl azalttığını ve kabızlığa neden olduğunu göstermektedir. Bağırsak-beyin aksı ile ilgili sorunlar da hassas bağırsak sendromu8 ile bağlantılı olabilir. 

Dulcosoft® Çözüm Yelpazesi

Kabızlık durumlarında, makrogol gibi bazı aktif madde bazlı laksatifleri kullanabilirsiniz.  

Dulcosoft®, kabızlığın rahat bir şekilde giderilmesi için bedeninizle uyumlu çalışır. Kabızlık ve düzensizliği nazik ve etkili bir şekilde giderir9


Haberdar olun

Kabızlık belirtileri son derece rahatsız edici ve kalıcı olabilir. Bu dönemlerin ne kadar sinir bozucu ve stresli olabileceğini bildiğimiz için kabızlığın nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini belirlemeye yardımcı olabiliriz.