Seyahat ederken kabızlıktan nasıl kaçınılır?

Kabızlık, vücudunuzun değişime verdiği doğal bir tepkidir ve seyahat ederken, alışkanlıklarınızı değiştirdiğinizde (farklı saat dilimlerini geçmek, yeni yiyecekler deneyimlemek...) veya sadece uyku düzeninizi değiştirdiğinizde karşılaşılabilen yaygın bir durumdur. Bu nedenle, hayatınızda en az bir kez seyahat nedeniyle kabızlık yaşamanız mümkündür. Neyse ki, bunu fark etmek kolaydır ve kendinizi daha iyi hissetmek ve ev dışındaki zamanınızın keyfini çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Seyahat etmek vücudunuzu nasıl etkileyebilir?

Vücudunuz neye tepki veriyor? Neden kabızlık belirtileri yaşadığınızı anlamayı başardığınızda, buna göre hareket edebileceksiniz. Öyleyse, seyahat durumunda vücudunuzda rahatsızlık hissine neden olan yaşam tarzınızı görelim:

Diyet değişiklikleri:

En yaygın neden, yeni yiyecek alışkanlıklarına uyum sağlamanızdır. Bu kesinlikle, bağırsak aktivitesini biraz sarsar. 

Jet lag:

Jet lag, zaman dilimlerini geçerek seyahat etmekten kaynaklanan bir semptom kompleksidir ve birkaç gün boyunca sizi etkileyebilir. Vücudunuzun ritmini bozabilecek bir durumdur çünkü bağırsaklarınızın ve beyninizin ritmi birbirinden kopabilir. Yeni öğle ve akşam yemek saatleri, yeni zaman dilimleri, yeni uyku düzenleri gibi ek faktörler bağırsak aktivitenizi etkileyebilir. Jet lag, yorgunluk, zamanla ilgili oryantasyon kaybı, iyi hissetme duygusunun bozulması, hafıza ve performansta aksama gibi belirtilerle kendini gösterir ve bunlara ek olarak uykusuzluk, baş ağrısı ve kabızlık gibi semptomlara neden olabilir1,2

Dışkı rutinini değiştirme:

Seyahat ederken geçici olarak tuvalete gitme imkanınızın azalabileceği (örneğin tuvalet olmayabilir) veya diğer insanlarla çevriliyken çekingen hissedebileceğiniz durumlar ortaya çıkabilir. Bu faktörler, boşaltımı da etkileyebilir. 

Araştırmalar, beş ila sekiz saatlik bir zaman dilimi farkının, semptomlara neden olarak bu semptomların üstesinden gelmenin iki gün ile iki hafta arasında sürebileceğini göstermiştir. Uzun mesafe yolculukları yapan kişilerin bağırsak alışkanlıklarının, vücut sıcaklığı düzenlemesinin ve hormonal döngülerin dengeye gelmesi için 8-10 gün süreye ihtiyaç duyabileceği belirtilmiştir1.

Seyahat etmek vücudunuzu nasıl etkiler ve kabızlığı tetikler?

Kabızlık belirtileri, vücudunuzun günlük rutinlerinin tam olarak işlemesi için bazı unsurlardan eksik olduğunu gösterebilir. Seyahatin, günlük alışkanlıklarınızdaki ani değişikliklerle tetiklenen günlük sindirim rutininizi etkileyebilmesinin birkaç sebebi:

Sindirim sistemini hızlandırmak için birkaç öneri

Tatil veya iş seyahati sırasında kabızlıktan kaçınmak veya kabızlıkla mücadele etmek için seyahate hazırlanırken alabileceğiniz birkaç önlem vardır. Önceden planlama yapmak ve doğru önleyici önlemleri almak, müshil veya hatta lavmanla tedavi edilmesi gereken kabızlık semptomlarıyla uğraşmaktan daha iyi olabilir.

Dulcosoft® Çözüm Yelpazesi

Kabızlık durumlarında, makrogol gibi bazı aktif madde bazlı laksatifleri kullanabilirsiniz.  

Dulcosoft®, kabızlığın rahat bir şekilde giderilmesi için bedeninizle uyumlu çalışır. Kabızlık ve düzensizliği nazik ve etkili bir şekilde giderir8.


Haberdar olun

Kabızlık belirtileri son derece rahatsız edici ve kalıcı olabilir. Bu dönemlerin ne kadar sinir bozucu ve stresli olabileceğini bildiğimiz için kabızlığın nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini belirlemeye yardımcı olabiliriz.

    1. Cornelson BM. Overcoming jet lag. Can Fam Physician. 1985 Nov;31:2105-6. PMID: 21274126; PMCID: PMC2327734. 

    2. Duboc H, Coffin B, Siproudhis L. Disruption of Circadian Rhythms and Gut Motility: An Overview of Underlying Mechanisms and Associated Pathologies. J Clin Gastroenterol. 2020 May/Jun;54(5):405-414 

    3. Basilisco G, Coletta M. Chronic constipation: a critical review. Dig Liver Dis. 2013 Nov;45(11):886-93. 

    4. U.S. Department of Health and Human Services National Institutes of Health (NIH) – National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Constipation. 2018 https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/definition-facts 

    5. Mindsethealth - Anxiety and Constipation - Can Stress Cause Constipation? 2019 https://www.mindsethealth.com/matter/anxiety-and-constipation 

    6. Gwee KA. Disturbed sleep and disturbed bowel functions: implications for constipation in healthy individuals. J Neurogastroenterol Motil. 2011;17(2):108-109. 

    7. Mayo Clinic 2019 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253 

    8. Dulcosoft® Oral Solüsyon Makrogol 4000 Kullanım Kılavuzu Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2021